Selecteer een pagina

‘Ik voel me zo onrustig. Knoop in mijn maag. Ik ben gestresst. Gatsie. Wat moet ik daarmee? Hoe kom ik er vanaf?’

‘Wat jij nodig hebt, is inzicht. Inzicht in wat je doet en wat je valkuilen zijn’, zegt een coach of je omgeving.

Dus ga je spitten, zoeken, woelen. In je verleden, in je verantwoordelijkheden, je rollen.

Een tijdje later weet je wat er aan schort. Je hebt het helder.

Je hebt inzicht in wat je zou moeten veranderen.

‘Nou, mooi, nu ik dat weet kan ik het dus aanpakken’.

Worsteling met jezelf

Maar dan komt pas de echte worsteling. Hoe doe je dat dan? Hoe verander je ingesleten patronen, verwachtingen, overtuigingen over jezelf? Dat gaat niet zomaar. Want het alleen weten, verandert nog niet je gedrag. En zeker niet je onderbewuste overtuigingen en gedachten over jezelf.

Ja, je kunt een poos je best doen. Stapjes maken. Uit je comfortzone noemen ze dat. Die gedachtes bewust veranderen, jezelf erop betrappen. Je suf affirmeren šŸ™‚ .

De vraag is; verandert dat echt je onderbewuste patronen? Kun je met je bewuste denken je onderbewuste gevoelens en emoties veranderen? Als je weet dat je slechts 5% van je gedachten bewust bent? Dus 95% is dan onbewust!

De taak van je onderbewuste zit je in de weg

Dat onderbewuste heeft als enige taak om jou veilig te houden. Veilig en in leven. Veilig is: dat wat bekend is. Ook al werkt dat gedragspatroon nu misschien niet meer zo goed voor je als vroeger, toen het ontstaan is. Het is het enige dat je onderbewuste kent. Verandering is onbekend en kan misschien resulteren in pijn. Of ergerā€¦ de dood! Je onderbewuste wil jou daar koste wat het kost voor behoeden. Dan maar liever blijven hangen in die krappe, beperkte jas van het bekende.

Transformeren

Inzichten zijn dus mooi en fijn (soms :-)), maar met enkel weten transformeer je ze niet. Daar is meer voor nodig. Dat heb je vast wel eens ervaren: ‘ik weet dat ik het niet moet doen, maar voor ik het door heb verval ik toch weer in mijn oude gedrag’. En zo komt het dat je toch weer en ja zegt tegen je baas als die vraagt of je kunt overwerken. Of toch weer de zooi van je puber opruimt, al had je je nog zo voorgenomen om dat niet meer te doen!

Dus: inzicht is wel een eerste stap, maar niet de oplossing als je Ć©cht iets wilt veranderen!

Wil je meer lezen? Volg me dan op Facebook

Ja, ik meld me aan voor de InspiraTEA op zaterdag 23 oktober

Vul hieronder je naam en emailadres in en ik stuur jeĀ alle nodigeĀ informatie toe voor een inspirerende en lekkere middag!

Dank je voor je aanmelding. Je ontvangt de bevestiging in je mailbox